https://jafinco.nl/om-de-crisis-op-te-lossen-is-een-big-bang-in-pensioenland-nodig/_391_n__29_NL_73_____
NOPD KIVID RPA
Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74
4 mei 2022
Pensioenakkoord. Wat betekent dat voor u als werkgever?
pensioenakkoord-wat-betekent-dat-voor-u-als-werkgever
10 februari 2021
Don`t mention de Wet Toekomst Pensioenen!
don-t-mention-de-wet-toekomst-pensioenen
20 februari 2015
Het nieuwe pensioenstelsel
het-nieuwe-pensioenstelsel
14 januari 2014
Het Pensioenakkoord is een feit! De oer Hollandse kaasschaafmethode levert 3 miljard aan bezuinigingen op.....
het-pensioenakkoord-is-een-feit
31 oktober 2013
Pensioencommunicatie 2.0! Actieve rol van werkgevers doorslaggevend bij toename pensioenbewustzijn werknemers
pensioencommunicatie-2-0
19 september 2013
Om de crisis op te lossen is een `Big Bang in Pensioenland` nodig!

 Op Prinsjesdag 2013 was ik te gast bij een Aegon Pensioen Master Class in Den Haag. Pensioenadviseurs, (jonge) politici, (jonge) vakbondbestuurders en pensioenuitvoerders hadden deze dag één centraal thema: hoe ziet ons toekomstig pensioenstelsel er uit? Zonder het centrale thema tekort te doen, de meeste toehoorders (of moet ik zeggen participanten) spraken toch liever over mogelijke maatregelen om de huidige crisis te bezweren. Want de heren aan de overkant van de Lange Voorhout, die komen er nu, straks en waarschijnlijk nooit niet uit. Waarom ze dan niet een handje helpen? Tenslotte zat hier de creme de la creme van pensioenadvies in de zaal.

Het 10 punten pensioenplan (nieuwpensioenstelsel.nl) van de jonge politici werd uitvoering besproken en hierin zit toch echt een aantal hele goede punten. Een van de voorstellen die mij zeer aanspreekt is de individuele persoonlijke pensioenrekening. Een algemene spaarplicht voor iedereen, inclusief de 1 miljoen ZZP-ers die binnen het huidige systeem tussen wal en schip dreigen te vallen. Niks geen gedwongen winkelnering als je in een sector werkzaam bent waar een verplicht bedrijfstakpensioenfonds de scepter zwaait. Nee, zelfs geen gedwongen winkelnering als je werkzaam bent buiten een van de sectoren maar bij een werkgever die nu zijn pensioenregeling bij verzekeraar X heeft ondergebracht. Een pensioenrekening voor al je persoonlijke pensioenreserves! We spreken dan van een individueel pensioen eigendom. Dat wordt een overzichtelijk en goed communiceerbaar verhaal. De jonge politici gaan echter niet ver genoeg. Al naar gelang de dag vorderde en het adrenaline gehalte steeg bij de aanwezigen kwamen we al snel tot de conclusie dat de fiscaliteit van de pensioenen (premie aftrekbaar en uitkering belast) rigoureus gewijzigd moest worden in premie niet aftrekbaar, saldo pensioenrekening onbelast in Box III en uitkering onbelast. Wauw, hier worden stappen gezet.....En niet alleen voor toekomstige opbouw van pensioenaanspraken, maar ook voor de bestaande pensioenopbouw en uitkeringen. Een mega conversie met mega gevolgen.

Zoals bekend zit er 1.000 miljard in de pensioenpot. Hiervan is ongeveer 30% aan toekomstige belastingen voor de overheid. Vroeg of laat krijgen ze 30% binnen via de normale inhoudingen op de bruto pensioenuitkeringen. Dit is dus 300 miljard. Gevraagd : een Big Bang in Pensioenland! Als we morgen alle pensioenaanspraken en uitkeringen netto maken dan mag de overheid "haar" 300 miljard overmorgen ophalen. De Nederlandse overheidsschuld bedraagt in 2013 434 miljard..... en in 2014 nog maar 134 miljard. Opeens staan we weer in het linker rijtje, en wel bovenaan.  Op het eerste gezicht te kort door de bocht maar met een beetje schaven en lijmen (geen polderen s.v.p.) is hier iets moois van te maken. Details laat ik hier achterwege.

Het rommelt al lange tijd in Den Haag. Alle, ook voor ons specialisten, onbegrijpelijke wijzigingsvoorstellen in ons huidige pensioenstelsel die voor 8 oktober en later op de agenda staan in de Eerste Kamer zullen leiden tot een politieke impasse. Het kan geen toeval zijn dat met het oog op een vroegtijdig einde van deze coalitie nu door de regeringspartijen toenadering wordt gezocht bij het CDA (inclusief het CDA is er een ruime meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer en kan de poldertrein lekker door denderen). Politiek heeft dit jaar haar gezicht verloren. Handjeklap en gepamperde polder prietpraat zorgt ervoor dat we als BV Nederland geen stap vooruit zetten. Bezuinigingen in plaats van structurele hervormingen. Het leidt allemaal tot niets. Politieke standpunten verdedigen? Welnee, alle partijen hebben hun eigen "eerlijke" verhaal. Onze Oosterburen hebben daar een mooie kreet voor: "Es ist zum Kotzen! 

4 september 2013
Hoezo pensioenleeftijd? Ik werk of ik ben dood! Deze gevleugelde uitspraak is afkomstig van een goeie vriend die toevallig ook werkzaam is in de financiƫle dienstverlening. Waarom moet ik rekening houden met een pensioenleeftijd? Ik regel dat zelf wel.....
hoezo-pensioenleeftijd-ik-werk-of-ik-ben-dood
19 augustus 2013
De economie hapert, de overheid weet niet meer waar te bezuinigen, de triple A status komt in het geding, het consumentenvertrouwen is historisch laag kortom het wordt tijd voor een rigoureuze ingreep!
hoogste-tijd-voor-an-offer-you-can-t-refuse-van-de-overheid

Wie is Rene Jansen?

Rene JansenRené Jansen
Financieel Consultant


Mobiel 06 - 53 67 83 74
renejansen@jafinco.nl

Geboren in 1963 en in 1987 begonnen in de financiele branche. De jaren daarna ruime ervaring opgedaan bij diverse verzekeraars, banken en advieskantoren. In 2003 gestart met een eigen adviesbureau:Jansen Financial Consultancy. De dienstverlening beslaat drie terreinen: integrale financiële planning, hypotheekadvies en pensioenadvies, zowel collectief als individueel. 

 

Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74| Privacyverklaring