https://jafinco.nl/het-pensioenakkoord-is-een-feit/_391_n__29_NL_75_____
NOPD KIVID RPA
Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74
16 augustus 2018
Beste pensioenuitvoerder: `U steelt als de raven`
beste-pensioenuitvoerder-u-steelt-als-de-raven
8 maart 2017
Uw pensioenadviseur mag nu echt aan de bak!
uw-pensioenadviseur-mag-nu-echt-aan-de-bak
20 februari 2015
Het nieuwe pensioenstelsel
het-nieuwe-pensioenstelsel
14 januari 2014
Het Pensioenakkoord is een feit! De oer Hollandse kaasschaafmethode levert 3 miljard aan bezuinigingen op.....

Ons akkoordenkabinet heeft in december binnen 24 uur een woon- en pensioenakkoord bereikt. De inhoud van al die akkoorden doet al lang niet meer ter zake. Een of meer akkoordjes op je CV als volksvertegenwoordiger is blijkbaar belangrijker dan het uiteindelijke doel. En als je niet beter weet waan je je in een opname van het illustere duo Van Kooten & de Bie uit 1988. Als een volleerd wethouder Hekking uit Juinen staat de oppositie te dringen bij het katheder. Volgens verantwoordelijke politici is het doel van het pensioenakkoord een noodzakelijke hervorming om de houdbaarheid van het Nederlandse pensioensysteem in de toekomst te waarborgen. In goed Nederlands "Bullshit!". Deze oerhollandse kaasschaafmethode gaat werkend en werkgevend Nederland nog de nodige centjes kosten. Veel meer dan deze megabezuiniging van 3 miljard moet opleveren.

Belangrijkste wijzigingen. In het akkoord daalt de maximale (fiscale) pensioenopbouw per 1 januari 2015 naar 1,875% (voor middelloonregelingen). Voor de goede orde: dit opbouwpercentage was in 2013 2,25% en in 2014 2,15%. Een daling van bijna 17% in 2 jaren. En ik hoor niemand..... Ook voor eindloonregelingen (directeur grootaandeelhouders) en beschikbare premieregelingen geldt een vergelijkbare vermindering. Het effect op de te betalen premie is nog steeds niet duidelijk. Mooi is dat. Je hebt als werknemer wel de zekerheid dat je minder krijgt maar of je minder moet inleggen dat gaan we nog onderzoeken. Je krijgt dan van die vage kreten als solidariteitsdiscussie en een door De Nederlandse Bank uit te voeren generatie-evenwichttoets. Waarom weet ik de uitkomst al?

Geen pensioen meer boven de € 100.000 vanaf 1 januari 2015. Voor de hogere salarissen zit er nog een aardigheidje in het akkoord. Pensioenopbouw wordt gemaximeerd tot een salaris van € 100.000 (geen indexatie). Daar zit je dan als goed betaalde manager. Mooi salaris maar geen pensioen! Wat nu?

Terug naar de onderhandelingstafel. Ik stel voor een afspraak met je baas. Want hier raakt het pensioenrecht het arbeidsrecht. Pensioen is namelijk een arbeidsvoorwaarde. Al wordt de wijziging van de arbeidsvoorwaarde door een gewijzigde fiscale regelgeving ingegeven, dit kan niet zomaar door de werkgever worden doorgevoerd. Als werknemer zou ik een compensatie hiervoor eisen. Als werkgever zou ik mij snel gaan voorbereiden op deze vragen. Ik ben benieuwd hoe ondernemingsraden en werkgevers hiermee omgaan. In ieder geval voldoende voer voor arbeids- en pensioenjuristen, die de onderliggende arbeids- en pensioenovereenkomsten zullen beoordelen op hiaten en mogelijkheden. Het belooft in ieder geval weer een aantrekkelijk pensioenadviesjaar te worden. Met dank aan de akkoorden fetisjisten in Den Haag.

 

31 oktober 2013
Pensioencommunicatie 2.0! Actieve rol van werkgevers doorslaggevend bij toename pensioenbewustzijn werknemers
pensioencommunicatie-2-0
19 september 2013
Om de crisis op te lossen is een `Big Bang in Pensioenland` nodig!
om-de-crisis-op-te-lossen-is-een-big-bang-in-pensioenland-nodig
4 september 2013
Hoezo pensioenleeftijd? Ik werk of ik ben dood! Deze gevleugelde uitspraak is afkomstig van een goeie vriend die toevallig ook werkzaam is in de financiƫle dienstverlening. Waarom moet ik rekening houden met een pensioenleeftijd? Ik regel dat zelf wel.....
hoezo-pensioenleeftijd-ik-werk-of-ik-ben-dood
19 augustus 2013
De economie hapert, de overheid weet niet meer waar te bezuinigen, de triple A status komt in het geding, het consumentenvertrouwen is historisch laag kortom het wordt tijd voor een rigoureuze ingreep!
hoogste-tijd-voor-an-offer-you-can-t-refuse-van-de-overheid

Wie is Rene Jansen?

Rene JansenRené Jansen
Financieel Consultant

Kantoor 06 - 53 67 83 74
Mobiel 06 - 53 67 83 74
renejansen@jafinco.nl

In 1987 begonnen en in de jaren daarna ruime ervaring opgedaan bij diverse verzekeraars, banken en advieskantoren. In 2003 gestart met een eigen adviesbureau: Jansen Financial Consultancy. De expertise beslaat de drie financiële terreinen: financieel advies, hypotheekadvies en pensioenadvies. Vanaf 2012 in het bezit van de vergunning Wft Pensioenen.

 

Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74| Privacyverklaring