In deze tijd van een stijgende hypotheekrente wordt scheiden in combinatie met de verdeling van de eigen woning en hypotheek duurder en duurder. Wat is het geval. De afgelopen jaren zijn vele huizenkopers een hypotheekverplichting aangegaan op basis van een zeer lage rente. Als nu na een aantal jaren de relatie toch niet werkt en besloten wordt om de woning en hypotheek aan de achterblijvende partner over te dragen of de woning te verkopen en beiden een nieuwe woning te kopen dan doet zich het fenomeen voor dat maar een van beide partners aanspraak kan maken op de bestaande lage hypotheekrente. Hypotheekverstrekkers kennen zogenaamde "verhuisregelingen" die op dit moment geen flexibiliteit kennen. Het is alles of niets. Maar dan wel voor een van beide partners.....
Gevolg is dat de scheidingsprocedure zoals altijd eindigt in gedoe over geld. De partner die met lege handen staat en nu opnieuw de markt op moet begint met een forse achterstand van ruim 2% rente over een termijn van bijna 20 jaar. En daarvoor wil de vertrekkende partner een passende vergoeding ontvangen. Zo ook John en Nancy, dertigers die 1,5 jaar geleden een woning hebben gekocht met een totale hypoteekschuld van 350.000. Rente 1,85% 20 jaar vast. De woning is ondertussen 450.000 waard en beiden willen graag blijven wonen. Zij kunnen overigens ieder apart de hypotheek zelf dragen. Stel dat men tot een "uitkoop" komt, hoe ziet die er dan uit, inclusief de verrekening van de overwaarde. De huidige rente voor een vergelijkbare restschuld van de lening is vandaag 4%. Een verschil van 2,15% over 18,5 jaar. In Euro's zo'n 115.000 bruto. Netto 72.450 eventueel contant gemaakt naar vandaag tegen een rente van 0,5% is 70.000. Tel daarbij op het aandeel in de overwaarde (50.000) en de extra kosten van aankoop, overdrachtsbelasting, notaris, taxatie en advies en de vertrekkende partner zal een vordering neerleggen van 135.000.....Dat gaat 'm niet worden. Voor beiden niet.
Oplossing. Als hypotheekverstrekkers inspelen op deze situaties en de mogelijkheid bieden om de hypotheeklening te splitsen over de 2 schuldenaren dan kan in het bovenstaande voorbeeld ieder 50% van de huidige openstaande hypotheek inclusief de huidige gunstige condities:
1. Meenemen naar een nieuwe woning (voor de vertrekkende partner)
2. Behouden (voor de blijvende partner).
3. Meennemen naar de nieuwe woningen indien de oude woning wordt verkocht en beide ex-partners een nieuwe woning kopen binnen de daarvoor gestelde termijn van de verhuisregeling (6 maanden)
Een belrondje met een aantal hypotheekverstrekkers geeft aan dat men hier nog geen oplossing voor heeft. De reden is voornamelijk administratief en softwarematig. En dus oplosbaar. Hypotheekverstrekkers zijn nu druk bezig om vooral de zogenaamde "doorstromers" (mensen die een nieuwe woning hebben gekocht en de oude rentecondities willen meenemen naar de nieuwe woning) goed in hun administratiesysteem te krijgen. Een goed moment om bovenomschreven mogelijkheid meteen mee te nemen. Scheiden of uit elkaar gaan is niet de fijnste periode voor de mens. Hoe mooi zou het zijn als de financiele branche nu een helpende hand biedt in deze vervelende en vooral kostenverhogende procedures.


