https://jafinco.nl/column/_391_n___NL
NOPD KIVID RPA
Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74
16 augustus 2018
Beste pensioenuitvoerder: `U steelt als de raven`

Misschien heeft u wel eens op de internetpagina "mijnpensioenoverzicht.nl" gekeken. Daar ziet u naast alle in het verleden opgebouwde pensioenaanspraken ook een overzicht van de te verwachten pensioenaanspraken bij uw huidige werkgever. De laatste jaren is de zogenaamde "beschikbare premieregeling" in opkomst en wordt dit pensioen in het overzicht omschreven als "indicatief pensioen". Er zitten wel wat onzekerheden aan een beschikbare premieregeling. Tijdens de opbouw van het pensioenkapitaal maar ook op de pensioendatum. Tijdens de opbouw wordt u gevraagd te beleggen. Reden is dat een garantiepensioen niet of nauwelijks meer wordt aangeboden in de markt. De oorzaak is de lage marktrente. Beleggen betekent risico en kans op hoger of lager rendement. Neem nou onze Guus. Guus is een hardwerkende medewerker in een kleine organisatie. Zijn werkgever heeft eind jaren 90 besloten om Guus en zijn collega's een pensioenregeling aan te bieden. Beleggen was hot en dus is er gekozen voor een beschikbare premieregeling op basis van beleggingen bij verzekeraar X. Nu, ruim 20 jaar na de start zien Guus en zijn werkgever dat er naast de inleg toch nog een klein rendement is gemaakt. Gelukkig! Guus wordt tenslotte dit jaar 67 jaar en het is wel mooi geweest. Voordat Guus bij zijn huidige werkgever ging werken heeft hij 20 jaar bij de gemeente gewerkt en pensioen opgebouwd bij het ABP.

Het ABP heeft Guus geïnformeerd over zijn pensioenuitkering en start binnenkort met uitkeren. Verzekeraar X heeft Guus ook geïnformeerd. Vreemd! Verzekeraar X schrijft Guus dat hij bij hun geen pensioen kan aankopen. Wel sparen maar niet uitkeren. Guus moet met zijn gespaarde kapitaal (€ 240.000) maar op zoek gaan naar een verzekeraar die wel bereid is om een (wettelijk verplicht) levenslang ouderdomspensioen uit te keren. Guus neemt een adviseur in de hand en deze gaat op zoek naar een aanbieder en verstrekt hem de beste aanbieding op dit moment van € 1.038 bruto per maand. Volgens de sterftetafel (2013-2062) van het Actuarieel Genootschap heeft Guus een levensverwachting van 85,5 jaar. Ervan uitgaande dat de betreffende verzekeraar X ook rekent met deze sterftetafel dan betekent dit dat het rendement waarmee gerekend wordt in de pensioenuitkering nihil tot zelfs negatief is. Rekent u maar mee.

Verzekeringstechnisch leeft Guus nog 18,5 jaar. Hij krijgt een uitkering van € 1.038 per maand. Dit is over de hele periode totaal € 230.436. Guus legt € 240.000 in. De verzekeraar rekent dus met een kleine € 10.000 aan kosten en 0% rendement. Van Guus Geluk is hier geen sprake meer. Ruim 20 jaar risico gelopen tijdens de opbouw van zijn pensioenkapitaal en nu als toetje keihard worden gepakt door de pensioenverzekeraar! Maar wel met garantie!.........Prima script voor een stripverhaal.

Benieuwd naar alternatieven? Neem gerust contact op.

8 maart 2017
Uw pensioenadviseur mag nu echt aan de bak!
uw-pensioenadviseur-mag-nu-echt-aan-de-bak
20 februari 2015
Het nieuwe pensioenstelsel
het-nieuwe-pensioenstelsel
14 januari 2014
Het Pensioenakkoord is een feit! De oer Hollandse kaasschaafmethode levert 3 miljard aan bezuinigingen op.....
het-pensioenakkoord-is-een-feit
31 oktober 2013
Pensioencommunicatie 2.0! Actieve rol van werkgevers doorslaggevend bij toename pensioenbewustzijn werknemers
pensioencommunicatie-2-0
19 september 2013
Om de crisis op te lossen is een `Big Bang in Pensioenland` nodig!
om-de-crisis-op-te-lossen-is-een-big-bang-in-pensioenland-nodig
4 september 2013
Hoezo pensioenleeftijd? Ik werk of ik ben dood! Deze gevleugelde uitspraak is afkomstig van een goeie vriend die toevallig ook werkzaam is in de financiƫle dienstverlening. Waarom moet ik rekening houden met een pensioenleeftijd? Ik regel dat zelf wel.....
hoezo-pensioenleeftijd-ik-werk-of-ik-ben-dood
19 augustus 2013
De economie hapert, de overheid weet niet meer waar te bezuinigen, de triple A status komt in het geding, het consumentenvertrouwen is historisch laag kortom het wordt tijd voor een rigoureuze ingreep!
hoogste-tijd-voor-an-offer-you-can-t-refuse-van-de-overheid

Wie is Rene Jansen?

Rene JansenRené Jansen
Financieel Consultant

Kantoor 06 - 53 67 83 74
Mobiel 06 - 53 67 83 74
renejansen@jafinco.nl

In 1987 begonnen en in de jaren daarna ruime ervaring opgedaan bij diverse verzekeraars, banken en advieskantoren. In 2003 gestart met een eigen adviesbureau: Jansen Financial Consultancy. De expertise beslaat de drie financiële terreinen: financieel advies, hypotheekadvies en pensioenadvies. Vanaf 2012 in het bezit van de vergunning Wft Pensioenen.

 

Herenstraat 30 - 1211 CC Hilversum - T 06 - 53 67 83 74| Privacyverklaring